RollBoys Oy selvitti, mitä liikennevakuutus maksaa ajoneuvolle vuonna 2024, kun laki uudistuu 1.6.2024 alkaen.

Kevyitä sähköajoneuvoja ovat muun muassa erilaiset itsestään tasapainottuvat henkilökuljettimet, sähköpotkulaudat sekä sähköskootterit tai skobat – näille on useita nimikkeitä. Laite voi olla kaksi, kolmi- tai nelipyöräinen skootteri, tai joku muu vastaava ajoneuvo.

Kysyimme hintaa vakuutusyhtiöiltä ja saimme erilaisia vastauksia.

Hinnat on meille ilmoitettu 12 kuukauden ajalta, ja ne vaihtelevat välillä 150-400€.

Kaikki eivät osanneet vielä 14.05.2024 sanoa, mitä vakuutus tulee vuositasolla maksamaan, sillä tämä on heillä tuote vasta 1.6.2024 alkaen, kun laki astuu voimaan.

Useilla on kuitenkin mahdollisuus vakuuttaa sähköskootteri tai sähköpotkulauta vain sille ajalle, kun se on käytössä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluat ajella skootterin kanssa 01.05-30.9, tämä jakso on 5 kuukautta. Esimerkkinä hinnan ollessa 220€ / vuosi, tämä tekee 18,33€ kuukaudessa. Tällöin maksat liikennevakuutusta sähköajoneuvolle yhdeltä ns. ajokaudelta hintaan 91,65€.

 

Mitä jos ajan ilman vakuutusta ja jään tästä kiinni?

Poliisi valvoo vakuutettuja ajoneuvoja kuten sähköskoottereita ja sähköpotkulautoja liikenteessä.

Jos sattuisi käymään niin, että aja ilman vakuutusta – jos laitteen paino on yli 25 kg ja sen maksiminopeus on 25 km/h, saat sekä sakkoja että kolminkertaisen laskun liikennevakuutuskeskukselta.

Polkupyörille liikennevakuutus tulee olemaan noin puolet siitä, mitä se on sähköpotkulaudoille ja sähköskoottereille.